Jdi na obsah Jdi na menu
 


Př. v. l. - Ivan Hartman, Rock & Pop

30. 11. 2009

Trojice hudebníků (František Janče - kytara, Jan Jeřábek - syntezátor, bicí automat,Vlastislav Matoušek – baskytara), která se konstituovala až po československém velkém třesku a jako batole nepolíbené protirežimní rebelií rozhodla se vzbuzovat odpor i radost, údiv či nelibost, to podle gusta publika, na základě hry s hudbou, zvuky a hluky - Před Vaším letopočtem.

Je to především ekologická skupina, ekologická ve smyslu čistoty společenského fungování, a jako taková až hrubě industriálními zvukovými prostředky nehledá nepřítele mimo nás, ale v nás.

Na sta způsobů deformují své hudební nápady a libují si v textařských nelibostech „Stromy jsou vatou vycpaný, mají barevný záplaty, někdo se zeptal potají, co budem dělat bez vaty“. Možná proto část publika, která přišla na skupinu Krásné nové stroje zvolna opouštěla sál. Možná proto po každé skladbě imitovala skupina potlesk na syntezátoru, ozdobeném obalem elpíčka skupiny Půlnoc. Jejich „lámání“ kytarových strun, úpění nahodile otáčené desky na gramofonu, kratičké vpády kytar do strohé elektrické rytmiky a hlasy „zánovních“ zpěváků působí jako obnošený zimník znovu vešlý do módy. Říkejme tomu třeba „nové myšlení“ v českém rocku.

Recenze koncertu Před Vaším letopočtem v klubu Delta, Ivan Hartman, Rock & Pop, 1991